Samarbete med Svenska Bussarna

Svenska Bussarna är ett initiativ som startades den 28:e februari 2022. Initiativet startades i samband med flyktingkrisen som uppstod när Rysslands invaderade Ukraina. Målet med Svenska bussarna är att förse behövande i Ukraina med förnödenheter samt hjälpa människor att ta sig från Ukraina till Sverige samt även vidare till säkerhet i andra länder inom Europa.

Carl Ek Fastigheter har stöttat både med arbetskraft där alla kollegor har varit delaktiga på något vis där vissa fortsätter spela en betydande roll för välgörenhetsarbetet samt med finansiella medel.

Inledningsvis  började arbetet med att skapa ett kontaktnät med myndigheter i Sverige och Polen. Därefter skickades dom två första bussarna fyllda med förnödenheter ner till Warszawa med hjälp av den polska staten och organisationen A Demand for Action (ADFA) har upprättat en transportkedja som via Warszawa går in till Kiev med tåg. När förnödenheterna är omhändertagna så skiftar fokuset till att med hjälp av ADFA transportera ukrainska flyktingar till säkerhet. ADFA hjälper Svenska Bussarna även med att både registrera individerna samt göra en initial screening i samråd med migrationsverket. Slutligen så avgår bussarna mot Sverige, och svenska myndigheter tar över ansvaret. Svenska Bussarna bistår även migrationsverket med en lista över folk som erbjuder boende.

Hittills så har Svenska Bussarna med hjälp av ADFA transporterat 30 ton av kartonger fyllda med förnödenheter till Ukraina samt transporterat ungefär 700 människor till säkerhet. Svenska Bussarna är ett ideellt initiativ, samtliga donationer går oavkortat till att hjälpa Ukraina med förnödenheter samt transport av flyktingar från Ukraina/Polen till Sverige.

Svenska Bussarnas samarbetspartner är svenska organisationen A Demand for Action som bistår med kontakter på plats samt hantering av boenden och kontakt med svenska migrationsverket.

Mer nyheter

se alla nyheter